Treceți la conținutul principal

8 mituri medicale demontate stiintific

Oamenii tind ca adesea sa nascoceasca explicatii mai mult mistice decat stiintifice pentru diversele lor probleme, astfel ca nu s-au oprit nici cand a venit vorba despre medicina.

Potrivit Health, in acest mod s-au nascut numeroase mituri care ulterior au fost transmise din om in om fara a se mai testa veridicitatea acestora.

1. Ceasca de cafea de dimineata dauneaza sanatatii

Nu vorbim despre consumul exagerat de cafea, caci efectele negative ale exceselor sunt valabile pentru orice aliment. Insa o ceasca de cafea dimineata are efecte benefice, stimuland trezirea corticala si activitatea creierului, sporind capacitatea de concentrare si memorare si totodata ajutand digestia, cafeaua avand efecte usor laxative.

Astfel, in urma unor studii recente, s-a dovedit ca o ceasca de cafea dimineata previne boala Parkinson, diabetul si reduce riscul aparitiei cancerului de colon. De asemenea, potrivit unui studiu lipon, s-a demonstrat ca femeile care beau in fiecare dimineata o ceasca de cafea au risc mai mic de a face cancer de col uterin.

2. Daca mananci mult zahar, faci diabet

Acesta este un mit pe care oamenii l-au creat datorita dietei care se indica in diabet si care trebuie sa contina o cantitate redusa de zahar. De fapt, diabetul nu este produs de cantitatea de zahar pe care omul o consuma, ci de afectiuni la nivelul pancreasului endocrin (in cazul diabetului zaharat insulino-dependent) sau datorita unor anomalii ce apar in cazul persoanelor obeze, tesutul gras dezvoltand rezistenta la insulina (DZ de tip II).

Asadar desi pacientul mananca, glucoza nu mai intra in celule si are senzatia de foame. Astfel, consumul de zahar devine mai degraba un simptom in cazul diabetului (nu obligatoriu si nu singurul) decat o cauza.

3. Ne folosim doar aproximativ 10% din creier


Aceasta afirmatie pare sa isi aiba originile in vremea lui Einstein, cand se incerca stimuarea oamenilor spre o activitate intelectuala intensa, scotand in evidenta faptul ca omul are multe "zone cerebrale" neexploatate. Poate chiar asa o fi fost in vremea aceea (desi este greu de crezut), insa in timpurile noastre s-au efectuat studii ce releva faptul ca ne folosim capacitatile cerebrale mai mult sau mai putin intens in functie de stare, spre exemplu anxietatea activand majoritatea ariilor cerebrale.

Aceste studii recente efectuate prin tehnici de imagistica si cercetari metabolice au pus in evidenta faptul ca nu exista zona din creier care sa se afle in repaus total. De aici este usor de dedus ca, in orice moment, creierul functioneaza in totalitate, dar in unele arii la un tonus redus, insa va depasi cu siguranta acele 10 procente. Nu au fost gasite acele 90 de procente din creier nefunctionale. Concluzionand, ne folosim mai mult de 10 % din creier.


4. Beti 2,5 liti de apa pe zi


Sursa acestei afirmatii pare sa se gaseasca in 1945 intr-un articol al Consiliului National de Cercetari din SUA, unde se afirma ca avem nevoie de o cantitate de lichide, in medie, de 2,5 litri pe zi. Totusi, un aport important de lichide il consumam odata cu fructele, cu sucurile, cu laptele, cu cafeaua etc.

Aceasta cantitate de lichide luate din alimentele consumate ar trebui scazuta din "ratia" de apa ce trebuie bauta pe zi, astfel ca, daca vom consuma o cantitate mai mica de apa dar vom compensa alimentar nu ar trebui sa ne ingrijoram cu privire la starea de hidratare a organismului nostru.

5. Parul si unghiile continua sa creasca si dupa moarte

Desi este un mit usor macabru, este adevarat ca, daca se va masura lungimea parului sau a unghiilor in momentul decedarii unei persoane, apoi se va relua masurarea la cateva zile se va observa ca al doilea rezultat este mai mare. Insa unghiile si parul devin mai lungi nu pentru ca isi continua cresterea dupa ce persoana respectiva a decedat. Pentru dezvoltare fanerele (parul si unghiile) au nevoie de desfasurarea unor procese metabolice complexe care cu siguranta nu se mai pot produce dupa decesul unei persoane. Dar ce se intampla totusi? Ei bine, dupa deces persoana respectiva se deshidrateaza, tesuturile moi isi pierd tonusul, se descompun, astfel ca se produce o retractie generala a organismului si o pierdere insemnata de apa asa incat, in final, corpul se stafideste. Tocmai datorita acestei retractii apare iluzia ca unghiile si parul au mai crescut, insa este o afirmatie falsa.


6. Dupa ras, parul creste mai tare, mai des si mai inchis la culoare

Studiile menite sa demonstreze veridicitatea miturilor l-au gasit si pe acesta ca facand parte dintre cele false. Astfel ca, dupa ras, parul fiind mai mic ca dimensiuni pare mai aspru la atingere decat cel precedent, insa diferentele reale nu exista. Mai des ? Nu, indesirea parului are la baza modificari metabolice si hormonale care in nici un caz nu pot fi stimulate ori declansate prin radere. Astfel ca, daca veti observa ca parul este mai des, sa stiti ca acest fapt nu are legatura cu rasul, ci cu modificarile voastre hormonale si metabolice. Mai inchis la culoare ? Si aceasta este o iluzie, caci parul 'vechi' era mai deschis la culoare din cauza expunerii la soare. Cum parul nou nu a fost expus, va aparea mai inchis la culoare.

7. Cititul la lumina slaba strica vederea

Lumina redusa face ca ochiul sa se concentreze pentru a focaliza mai bine. Acest lucru este obositor si, mai mult, ne face sa rarim clipirile, astfel ca mucoasa oculara (corneea) se usuca mai mult decat de obicei. Insa, conform studiilor recente, functiile vederii nu sunt influentate, deci nu strica ochii. Este adevarat insa ca cititul la lumina slaba este foarte incomod, dar nu nociv pentru vedere.

8. Masturbarea provoaca surditate si tulburari de vedere


Din fericire aceasta afirmatie reprezinta un mit ce a luat nastere mai mult din principii religioase, considerandu-se ca masturbarea ar fi un mare pacat. Canadienii au studiat acest aspect si au descoperit prin sondaje ample ca aproape 95% dintre barbati si 90% dintre femei s-au masturbat inaintea inceperii vietii sexuale , dar si dupa, fara a prezenta vreo afectiune auditiva sau oculara. Se pare ca la baza dezvoltarii acestor afectiuni stau alte cauze comune, cum ar fi fumatul, unele afectiuni si alimentatia neechilibrata.

sursa: Romania libera - editia online

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Mai frumoasa...

Laura Stoica - Mai Frumoasa Esti departe si ai asupra mea o putere imensa Ma trezesc zambind in fiecare zi Ce sansa ca te-am cunoscut, Nu mai credeam in iubire de mult... Vreau sa raman in lumea ta plina de iubire N-am mai fost indragostita asa nicicand... Fericirea pe care-o primesc Doar cu tine vreau s-o traiesc Cu tine invat sa iubesc... Tu ma vezi mai frumoasa decat stiu eu Ma faci sa simt ca sunt centrul lumii eu Si ma alinti, ma alinti, ma alinti cu vorbe dulci Inima mea nu vrea s-o minti, nu vrea s-o uiti... Vreau sa raman in lumea ta plina de iubire, Sa ma trezesc zambind in fiecare zi Fericirea pe care o primesc Doar cu tine vreau s-o traiesc Cu tine invat sa iubesc... Refren :.. Uneori fara tine drumul e greu As vrea sa fii cu mine, cu mine mereu... Fericirea pe care o primesc Doar cu tine vreau s-o traiesc...

Problema :)

Problema :): Un sarut pasional de 1 minut consuma 26 de calorii. Se cere: Cate ore/zile/saptamani trebuie sa executi ca sa ajungi la greutatea ideala?  Partida de sex : 144 calorii in jumatate de ora  Dezbracarea : 8 calorii Preludiul : 238 calorii in jumatate de ora o intalnire cu soacra 2000 de calorii https://www.facebook.com/photo.php?fbid=446970392059988&set=a.106879766069054.14465.100002410943138&type=1&theater

alegoria broscutelor

A fost odata un grup de broscute... ....... care voiau sa se ia la intrecere. Telul lor era sa ajunga in varful unui turn foarte inalt. Se adunasera deja multi spectatori, pentru a urmari cursa si a le incuraja pe broscute. Cursa urma sa inceapa... Totusi... Dintre spectatori nu credea nici unul ca vreuna din broscute va reusi sa ajunga in varful turnului. Tot ce se auzea era u exclamatii de genul: "Oh, ce obositor!!! Nu vor reusi niciodata sa ajunga sus!" sau: "Nici nu au cum sa reuseasca, turnul este mult prea inalt!" Broscutele incepura se abandoneze ....Cu exceptia uneia singure, care se catara vioaie mai departe... Spectatorii continuau sa strige: "E mult p