Treceți la conținutul principal

Alegerea culorilor in functie de caracter

La inceputul secolului al XX-lea, Johannes Itten , un artist ce apartinea Bauhaus-ului, a clasificat tipurile de personalitati in patru categorii corelate cu patru familii de culori.

Astfel fiecare individ este exprimat cel mai bine de o anumita paleta si reactioneaza diferit la toate culorile. Fiecare paleta este la randul ei reprezentata de un anumit anotimp, ce reflecta personalitatea fiecarui tip de caracter.

Cu alte cuvinte, fiecare dintre noi suntem reprezentati de un anume anotimp, atat din punct de vedere al culorilor cat si al personalitatii.

Prima categorie de oameni, cei reprezentati de primavara, sunt plini de viata, mereu tineri si motivati din exterior. Nu se deprima niciodata, iubesc viata, adora sa danseze si sunt foarte carismatici.

Sunt foarte expansivi, le place sa lucreze in aer liber, dar nu sunt interesati de stiintele exacte sau studii indelungate si complexe. Uneori pot parea superficiali si au tendinta sa se apuce de mai multe lucruri fara a le duce la bun sfarsit. Din punct de vedere al culorilor, ei sunt caracterizati de tonuri pastelate: culoarea piersicii, turcoise, verde de smarald si galben pur.

Oamenii reprezentati de vara tind sa fie calmi, adunati si detasati. Pe masura ce se incalzeste temperatura si plantele ajung la maturitate, se instaleaza o atmosfera de relaxare dupa agitatia produsa de primavara.

Aceasta atmosfera caracterizeaza starea de spirit a celor ce se identifica cu vara, ei fiind destul de introvertiti, dar echilibrati, subtili si analitici. Ei nu sunt misteriosi si carismatici ca oamenii caracterizati de anotimpul primaverii, insa inspira intelepciune si detasare.

Au o natura blanda si sunt interesati de domeniile ce implica cercetare si intelegere complexa. Ei se regasesc in culorile specifice verii, ca: auriu, verdele puternic al frunzelor pana la un verde inchis, nuante de rosu, in general culorile concentrate si in acelasi timp suave ale trandafirilor si ale magnoliilor.

Culorile acestei categorii pot fi inchise, dar nu apasatoare: visiniu, violet, chiar si anumite nuante de roz si de maroniu.

Toamna caracterizeaza persoanele intense si puternice. Ele lupta pentru ceea ce cred si pentru telurile lor, au un simt dezvoltat al dreptatii si atunci cand sunt interesate de un anumit domeniu, il cerceteaza indelung si cauta o intelegere deplina.

Uneori pot fi perceputi ca fiind autoritari si cu anumite complexe de superioritate, dar aceasta este si din cauza faptului ca sunt perfectionisti.

Ca si oamenii reprezentati de primavara sunt motivati din exterior, dar realizeaza tot ce isi propun si sunt sensibili la parerea celor din jur. Paleta tomnatica nu include culori primare, ci mai degraba nuante de: purpuriu, portocaliu inchis, ocru, galben auriu, caramiziu, albastru stins, chiar si maroniu.

Persoanele ce isi gasesc caracterul subliniat de anotimpul iarna sunt impunatoare si foarte sigure pe ele. Automat ele impun respect si sunt de neclintit in deciziile luate.

Aceste persoane raspund cu sarcasm la naivitate, spre deosebire de categoria reprezentata de toamna care ar fi petrecut oricat timp pentru a lamuri orice problema.

Sunt in general caractere ce denota stoicism si lasa impresia lipsei oricarui sentiment, de aceea par reci. Culorile la care reactioneaza cel mai bine sunt in general extreme: atat alb, cat si negru, ciclame, mov, albastru aprins, verde crom si culorile contrastante.

Cu siguranta va regasiti intr-una din categoriile descrise anterior sau in diverse elemente din fiecare. Trebuie sa realizati ce culori simtiti ca va creaza o stare de bine sau va imbie catre lucru.

Fiecare dintre noi este diferit, implicit preferintele in materie de culori si este binecunoscut conceptul conform caruia culoarea afecteaza starea si influenteaza comportamentul fiecaruia.

De aceea consider ca nu trebuie sa urmam orice sfat din reviste de decoratiuni pentru a ne amenaja casa, ci ar trebui initial sa ne analizam pe noi insine pentru a crea o atmosfera care sa fie in deplina armonie cu personalitatea noastra.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Problema :)

Problema :): Un sarut pasional de 1 minut consuma 26 de calorii. Se cere: Cate ore/zile/saptamani trebuie sa executi ca sa ajungi la greutatea ideala?  Partida de sex : 144 calorii in jumatate de ora  Dezbracarea : 8 calorii Preludiul : 238 calorii in jumatate de ora o intalnire cu soacra 2000 de calorii https://www.facebook.com/photo.php?fbid=446970392059988&set=a.106879766069054.14465.100002410943138&type=1&theater

Mai frumoasa...

Laura Stoica - Mai Frumoasa Esti departe si ai asupra mea o putere imensa Ma trezesc zambind in fiecare zi Ce sansa ca te-am cunoscut, Nu mai credeam in iubire de mult... Vreau sa raman in lumea ta plina de iubire N-am mai fost indragostita asa nicicand... Fericirea pe care-o primesc Doar cu tine vreau s-o traiesc Cu tine invat sa iubesc... Tu ma vezi mai frumoasa decat stiu eu Ma faci sa simt ca sunt centrul lumii eu Si ma alinti, ma alinti, ma alinti cu vorbe dulci Inima mea nu vrea s-o minti, nu vrea s-o uiti... Vreau sa raman in lumea ta plina de iubire, Sa ma trezesc zambind in fiecare zi Fericirea pe care o primesc Doar cu tine vreau s-o traiesc Cu tine invat sa iubesc... Refren :.. Uneori fara tine drumul e greu As vrea sa fii cu mine, cu mine mereu... Fericirea pe care o primesc Doar cu tine vreau s-o traiesc...

alegoria broscutelor

A fost odata un grup de broscute... ....... care voiau sa se ia la intrecere. Telul lor era sa ajunga in varful unui turn foarte inalt. Se adunasera deja multi spectatori, pentru a urmari cursa si a le incuraja pe broscute. Cursa urma sa inceapa... Totusi... Dintre spectatori nu credea nici unul ca vreuna din broscute va reusi sa ajunga in varful turnului. Tot ce se auzea era u exclamatii de genul: "Oh, ce obositor!!! Nu vor reusi niciodata sa ajunga sus!" sau: "Nici nu au cum sa reuseasca, turnul este mult prea inalt!" Broscutele incepura se abandoneze ....Cu exceptia uneia singure, care se catara vioaie mai departe... Spectatorii continuau sa strige: "E mult p