Treceți la conținutul principal

Alegerea culorilor in functie de caracter

La inceputul secolului al XX-lea, Johannes Itten , un artist ce apartinea Bauhaus-ului, a clasificat tipurile de personalitati in patru categorii corelate cu patru familii de culori.

Astfel fiecare individ este exprimat cel mai bine de o anumita paleta si reactioneaza diferit la toate culorile. Fiecare paleta este la randul ei reprezentata de un anumit anotimp, ce reflecta personalitatea fiecarui tip de caracter.

Cu alte cuvinte, fiecare dintre noi suntem reprezentati de un anume anotimp, atat din punct de vedere al culorilor cat si al personalitatii.

Prima categorie de oameni, cei reprezentati de primavara, sunt plini de viata, mereu tineri si motivati din exterior. Nu se deprima niciodata, iubesc viata, adora sa danseze si sunt foarte carismatici.

Sunt foarte expansivi, le place sa lucreze in aer liber, dar nu sunt interesati de stiintele exacte sau studii indelungate si complexe. Uneori pot parea superficiali si au tendinta sa se apuce de mai multe lucruri fara a le duce la bun sfarsit. Din punct de vedere al culorilor, ei sunt caracterizati de tonuri pastelate: culoarea piersicii, turcoise, verde de smarald si galben pur.

Oamenii reprezentati de vara tind sa fie calmi, adunati si detasati. Pe masura ce se incalzeste temperatura si plantele ajung la maturitate, se instaleaza o atmosfera de relaxare dupa agitatia produsa de primavara.

Aceasta atmosfera caracterizeaza starea de spirit a celor ce se identifica cu vara, ei fiind destul de introvertiti, dar echilibrati, subtili si analitici. Ei nu sunt misteriosi si carismatici ca oamenii caracterizati de anotimpul primaverii, insa inspira intelepciune si detasare.

Au o natura blanda si sunt interesati de domeniile ce implica cercetare si intelegere complexa. Ei se regasesc in culorile specifice verii, ca: auriu, verdele puternic al frunzelor pana la un verde inchis, nuante de rosu, in general culorile concentrate si in acelasi timp suave ale trandafirilor si ale magnoliilor.

Culorile acestei categorii pot fi inchise, dar nu apasatoare: visiniu, violet, chiar si anumite nuante de roz si de maroniu.

Toamna caracterizeaza persoanele intense si puternice. Ele lupta pentru ceea ce cred si pentru telurile lor, au un simt dezvoltat al dreptatii si atunci cand sunt interesate de un anumit domeniu, il cerceteaza indelung si cauta o intelegere deplina.

Uneori pot fi perceputi ca fiind autoritari si cu anumite complexe de superioritate, dar aceasta este si din cauza faptului ca sunt perfectionisti.

Ca si oamenii reprezentati de primavara sunt motivati din exterior, dar realizeaza tot ce isi propun si sunt sensibili la parerea celor din jur. Paleta tomnatica nu include culori primare, ci mai degraba nuante de: purpuriu, portocaliu inchis, ocru, galben auriu, caramiziu, albastru stins, chiar si maroniu.

Persoanele ce isi gasesc caracterul subliniat de anotimpul iarna sunt impunatoare si foarte sigure pe ele. Automat ele impun respect si sunt de neclintit in deciziile luate.

Aceste persoane raspund cu sarcasm la naivitate, spre deosebire de categoria reprezentata de toamna care ar fi petrecut oricat timp pentru a lamuri orice problema.

Sunt in general caractere ce denota stoicism si lasa impresia lipsei oricarui sentiment, de aceea par reci. Culorile la care reactioneaza cel mai bine sunt in general extreme: atat alb, cat si negru, ciclame, mov, albastru aprins, verde crom si culorile contrastante.

Cu siguranta va regasiti intr-una din categoriile descrise anterior sau in diverse elemente din fiecare. Trebuie sa realizati ce culori simtiti ca va creaza o stare de bine sau va imbie catre lucru.

Fiecare dintre noi este diferit, implicit preferintele in materie de culori si este binecunoscut conceptul conform caruia culoarea afecteaza starea si influenteaza comportamentul fiecaruia.

De aceea consider ca nu trebuie sa urmam orice sfat din reviste de decoratiuni pentru a ne amenaja casa, ci ar trebui initial sa ne analizam pe noi insine pentru a crea o atmosfera care sa fie in deplina armonie cu personalitatea noastra.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Principiul 90 /10

Principiul 90 /10  Autor: Stephen Covey Cel care a descoperit principul 90/10 Iti va schimba viata (sau cel putin modul in care reactionezi)  Care e acest principiu?  10% din viata este formata din ceea ce ti se intampla  … 90% din viata e ste decisa de modul cum reactionezi… Ce inseamna asta? Nu avem control asupra a 10% din ceea ce ni se intampla. Nu putem opri ploaia. Avionul va pleca cu inatarziere si ne va afecta programul. Un sofer ne “taie fata” in trafic. NU avem control asupra a 10%. Diferenta este de 90%. Tu determini acest 90%. Cum?... Prin reactia ta... Nu poti controla culoarea rosie la semafor. Totusi, poti controla reactia ta. Nu lasa oamenii sa te pacaleasca. TU poti controla cum reactionezi. Sa folosim un exemplu… Iei micul dejun cu familia ta. Fiica ta varsa ceasca de cafea pe tine cand esti deja imbracat de servici.. Nu ai nici un control asupra a ceea ce tocmai s-a intamplat. Ce urmeaza va fi determinat de reactia ta. Injuri. Iti certi fiic...

RAZBUNAREA FEMININA

RAZBUNARE FEMININA 1 Azi fata mea implineste 21 de ani si sunt incantat ca este ultima pensie alimentara pe care i-o dau, asa ca am chemat-o si i-am zis: − "Fetita mea, vreau sa te duci la maica-ta acasa cu cecul asta si sa-i spui ca : Asta este ultimul cec pe care-l mai primeste in viata ei, nenorocita! si sa vii sa-mi spui ce mutra face. Astepta nerabdator si cand intra fiica lui, a intrebat-o: Ce ti-a zis vrajitoarea de maica-ta si ce fata a facut? − Mi-a zis ca astepta ziua asta ca sa-ti spuna ca nu esti tu tatal meu ! RAZBUNARE FEMININA 2 Un barbat care-si ofensa mereu sotia, chema un grup de prieteni sa-l acompanieze ca sa-si conduca sotia la aeroport, care pleca intr-o calatorie la Paris . In fata tuturor, la despartire, el ii dori calatorie placuta si striga tare: Iubito, nu uita sa-mi aduci la intoarcere o "mica si frumusica frantuzoaica" . Dupa 15 zile barbatul o primi la aeroport cu acelasi grup de prieteni si cu voce tare, o intreba: Mi-ai...

Cei 12 Apostoli

Cei 12 apostoli:  * Simon, zis Petru - răstignit pe cruce; * Andrei cel Întâi chemat - fratele lui Petru; răstignit pe cruce; * Iacov (fiul lui Zevedei)- decapitat; * Ioan Teologul - fratele lui Iacov (fiul lui Zevedei); * Filip - răstignit pe cruce; * Bartolomeu - zis şi Natanail; răstignit, jupuit şi decapitat * Toma - omorat de cinci suliţe; * Matei - fratele lui Iacov; ars de viu; * Iacov (fiul lui Alfeu) - răstignit pe cruce; * Iuda - supranumit Tadeu, fratele lui Iacov, fratele Domnului; răstignit pe cruce; * Simon Zilotul - (10 mai) zis şi Canaanitul; răstignit pe cruce; * Matia - omorât cu pietre şi decapitat. https://www.facebook.com/obiweb.ro/posts/366922186747807